DE VERHALENWERF

BOUWT BRUGGEN TUSSEN CULTUREN

DE VERHALENBANK

De Verhalenbank is het kloppend hart van De VERHALENWERF. Het is een schatkist vol verhalen. Die verhalen komen aanwaaien uit een ver vergeten verleden, uit het dagelijks leven in België en uit alle mogelijke uithoeken van de wereld. We gaan op zoek naar basisverhalen rond universele thema's die overal ter wereld verteld en gedeeld worden.

 

We lanceren hierbij ook een warme oproep: ruil een verhaal met De VERHALENWERF! Stuur je lievelingsverhaal naar walter@verhalenwerf.be en je krijgt een verhaal uit onze wereldwijde verhalenbank in ruil.

VERHALENSALONS & - WORKSHOPS

Eigenlijk zijn wij allemaal wandelende verhalenbanken. Iedereen kent verhalen, iedereen is zelf een verhaal, en iedereen kan verhalen vertellen.

 

In ons interculturele verhalenproject TREKVOGELS en in onze VERHALENSALONS en -WORKSHOPS gaan we samen met de deelnemers op zoek naar basisverhalen van vroeger en nu, en naar universele verhalen uit culturen wereldwijd. We herstellen de kunst om een goed verhaal op een geloofwaardige manier te vertellen. In onze hedendaagse beeldcultuur wordt die wel eens naar de achtergrond verdrongen door flitsende reclame en coole tweets.

 

EDUCATIEVE WERKING

Vanaf 2014-2015 starten we met een informatieve en educatieve werking. Scholen, culturele en interculturele organisaties, jeugdhuizen, diversiteitscentra, onthaalbureaus, seniorenverenigingen, ... kunnen beroep doen op de expertise van De VERHALENWERF. Wij steunen daarbij op de ervaring uit eerdere projecten. Zo kunnen we verschillende formules aanbieden, die we aanpassen op maat van uw organisatie. Dit varieert van eenmalige activiteiten tot een trajectwerking, van een basisles over diversiteit tot een lessenreeks over interculturaliteit, van een vertelvoorstelling (met voor- of nabespreking) tot een vertelmoment met uw en onze vertellers samen, van ... tot ...

VERTELMOMENTEN EN VERTELVOORSTELLING

Onze ploeg van interculturele vertellers bestaat uit Trekvogels van over heel de wereld. Soms vliegen die met de wind mee, soms tegen de wind in. Onderweg vertellen zij verhalen aan elkaar, zij maken er elke dag zelf mee en verzinnen er nieuwe. Op hun rustplaatsen luisteren en kijken zij naar de verhalen van de mensen die geen tijd hebben om te vliegen, die het (nog) niet geleerd hebben of die het niet (meer) kunnen.

 

Regelmatig verzamelt er een groep trekvogels in een Antwerpse wijk voor een VERTELMOMENT of een VERTELVOORSTELLING.

 

In 2014 hadden we ons vertelmoment "Kick-off" in coStA. Er namen 13 interculturele vertellers en 2 muzikanten aan deel uit 12 verschillende Antwerpse gemeenschappen: Marokko, Turkije, Congo RDC, Ivoorkust, Suriname, Rwanda, Chili, Ghana, Nederland, Linkeroever, Merksem en Sint-Andries. Iedereen vertelde een origineel verhaal of een bestaand volksverhaal uit zijn of haar cultuur van herkomst.

 

In 2014-2015 loopt onze vertelvoorstelling "Trekvogels - الطيور المهاجرة - Konnon yara to - Oiseaux migrateurs ". Souleymane Ouattara, Abdelkader Zahnoun en Walter Van Looveren (een nieuwe Belg, een belegen Belg en een oude Belg) vertellen met woord, muziek en beeld de migratiegeschiedenis in vogelvlucht. Met extra aandacht voor de laatste 50 jaar en voor de ervaring en het gevoel België voor oude en nieuwe Belgen. Een project met de steun van Atlas en FARO, in het kader van "50 jaar migratie".

 

CONTACT

 

Initiatiefnemer Walter Yaw Van Looveren

walter@verhalenwerf.be

 

De VERHALENWERF

Leopold de Waelstraat 5 (bus 3)

2000 Antwerpen

 

 

 

Copyright 2014 - De Verhalenwerf